Bratislavské rohlíčky

Ingredience
  • 250 g mouka (hladká)
  • 100 g mouka (hrubá)
  • 50 g cukr
  • 150 g tuk
  • 2 žloutky
  • 1 dl mléko
  • 20 g droždí
  • sůl
  • mouka na vyválení

Postup přípravy receptu:

  1. Z mouky, cukru, rozehřátého tuku, žloutků, mléka, droždí a soli vypracujeme kynuté těsto a necháme je pod ubrouskem vykynout na teplém místě.
  2. Z vykynutého těsta utvořím váleček, nakrájíme jej na třicet až třicet pět kousků, které stočíme do kouliček.
  3. Rozválíme je do elipsovitého tvaru, podélně je poklademe ořechovou nádivkou, utvoříme z nich rohlíčky a spojem dolů je položíme na pomaštěný plech, potřeme je žloutkem rozmíchaným se dvěma lžícemi mléka a necháme je nakynout.
  4. Ještě jednou je potřeme žloutkem a mlékem a krátce necháme oschnout v chladu. Po vykynutí je u obou konců stiskneme, vložíme je do dobře zahřáté trouby a pečeme.
  5. Po chvilce příkon tepla zmírníme a rohlíčky dopečeme.