Vídeňské dortíčky

Ingredience
  • 300 g mouka (hladká)
  • 200 g máslo
  • 100 g cukr (moučka)
  • 80 g mandle (loupané)
  • žloutek
  • citronová kůra

Na náplň:

  • 100 g ořechy (vlašské)
  • 100 g máslo
  • 100 g cukr (moučka)
  • lžíce džem (meruňkový)
  • lžíce rum

Postup přípravy receptu:

  1. Spařené oloupané mandle nameleme na jemno do mouky dáme změklé máslo, cukr, žloutek, nastrouhané mandle a na jemno nastrouhanou citronovou kůru a ručně na válu zpracujeme hladké těsto.
  2. Z něj vyválíme tenký plát, z plátu pak vykrájíme kolečka, ta upečeme na pečícím papíře v mírně vyhřáté troubě.
  3. Upečené cukroví necháme vychladnout. máslo utřeme s cukrem do pěny přidáme umleté ořechy, džem a na dochucení lžíci rumu.
  4. Polovinu dortíků namažeme ořechovým krémem, slepíme je a ozdobíme rozehřátou čokoládou, do ní kápneme bílou polevu a párátkem tvoříme různé ornamenty.