Díky kyselému prostředí dojde k chemické reakci, která zpomalí proces vaření. Brambory v pokrmech s kysaným zelím proto vařte vždy odděleně.
Smícháme si mouku, škrob a trošku soli, v další misce javorový sirup, med a olej. Obě směsi spojíme a
medovou zálivkou a posypeme nasekanými opraženými mandličkami
Na válu smícháme mouku, cukr, žloutky, nastrouhanou kůru a šťávu z citronu. Z vypracovaného těsta tvarujeme
Vršky máčíme v čokoládové polevě a zdobíme půlkou mandličky
Z mouky, změklého másla a obou cukrů vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně půl hodiny odležet
Z každé poloviny vytvarujeme mazanec. alobalem, potřeme jej máslem a přeneseme na něj oba mazance
Mazanec pomažte žloutkem, posypte plátky mandlí a dejte
Mouku prosejeme se solí do mísy. Uprostřed uděláme důlek a nasypeme do něj droždí, lžička cukru a zalijeme
Z mléka, droždí, cukru jsi uděláme kvásek, poté co máme kvásek postupně přidáváme mouky, které máme navážené