Staročeské minitrdelníčky

Ingredience
  • 250 g mouka (hladká)
  • 250 g mouka (polohrubá)
  • 80 g máslo
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 30 g droždí
  • 120 g cukr (moučkový)
  • 180 ml mléko
  • 2 lžíce rum
  • sůl
  • skořicový cukr
  • ořechy (mleté)

Postup přípravy receptu:

  1. Do ohřátého mléka (trošku si odlijeme) s cukrem si přidáme droždí a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
  2. Ke zbylému mléku dáme žloutky, sůl, rum, trochu mouky a kvásek a zamícháme.
  3. Máslo si rozpustíme a přidáváme postupně, potom těsto pořádně propracujeme a necháme vykynout.
  4. Těsto si rozdělíme na 30 kousků, z těch vyválíme válečky a z těch uděláme pruhy o délce asi 30 cm, které poté namotáme na omaštěné plechové trubičky a upečeme v troubě asi na 180 C.
  5. Hotové trdelníky potřeme bílky a vyválíme ve směsi ořechů a skořicového cukru.