Prémiový obsah ★★★★★ 7.3K čtenářů Přidat komentář

Středočeské mini mazance

2 h 30 m

Avatar of miselprokopova

miselprokopova

@miselprokopova

Středočeské mini mazance

  1. Cukr změkle máslo a žloutky ušleháme do pěny. Z droždí,lžičky cukru a šálku vlažného mléka necháme vzejít kvásek.
  2. Mouku prosejeme,přidáme citronovou kůru,špetku soli,anýz,vše smícháme se žloutkovou pěnou,kváskem a zbytkem mléka a vypracujeme husté těsto které se nelepí na mísu.
  3. Posypeme ho moukou,přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout, až zvětší 2x svůj objem.
  4. Pak ho vyklopíme na pomoučeny vál, znovu rukama propracujeme ,přidáme v rumu namočené rozinky. (můžeme i do těsta přidat mandle)opět propracujeme.
  5. Těsto si rozdělíme na díly(8).na plech dáme pečici papír položíme bochánky a čekáme 20 minut na vykynuti.
  6. Na mazancích uděláme křížek. Potřeme vajíčkem posypeme mandlemi a pečeme zhruba 50 minut na 180 °C.
  • 3 žloutky
  • 120 g cukr (krupice)
  • 150 g máslo
  • 500 g mouka (polohrubá)
  • 3 dl mléko
  • 40 g droždí
  • rozinky
  • mandle
  • sůl
  • ctronova kůra
  • 1 kl anyz
  • 1 celé vejce

Brambory vařené se zelím nezměknou

Díky kyselému prostředí dojde k chemické reakci, která zpomalí proces vaření. Brambory v pokrmech s kysaným zelím proto vařte vždy odděleně.

Nekynuté mini mazance
468
redakceTerka

Nekynuté mini mazance

Rozinky, meruňky a brusinky spaříme horkou vodou a necháme na sítku okapat. Potom vše dáme do misky

Středočeská vánočka
646
redakceTerka
★★★

Středočeská vánočka

Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a do něj nalijeme trochu mléka, přidáme lžíci cukru

Středočeský jelení steak
15.1K
Kuchař Berda
★★★★

Středočeský jelení steak

Do porcelánové mísy dáme olej, přidáme tymián, oregáno, pepř, sůl, jalovec, bobkovým list a vše promícháme

Mazanec
639
Redakce Recepty.eu
★★★★

Mazanec

Na mazancích uděláme křížek.

Mini mazance
641
1
Recepty.cz
★★★★

Mini mazance

Mazance nechte ještě půl hodiny kynout. Mazance pečte 10 minut, poté snižte teplotu na 170

Středočeský guláš z hovězího masa
37
redakceTerka
★★★

Středočeský guláš z hovězího masa

Maso nakrájíme na kusy, nasolíme a dáme do lednice odpočinout. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli,

Tvarohový mazanec
11K
Kuchař Berda
★★★

Tvarohový mazanec

Z každé poloviny vytvarujeme mazanec. alobalem, potřeme jej máslem a přeneseme na něj oba mazance

Velikonoční mazanec
54
Redakce Recepty.eu

Velikonoční mazanec

Mazanec pomažte žloutkem, posypte plátky mandlí a dejte

Tradiční mazanec
124
kucharkalibuska

Tradiční mazanec

Poté mazanec potřete rozšlehaným zbylým vejcem a posypte

Klasický mazanec
145
anet.ruzicka

Klasický mazanec

Je-li mazanec uvnitř upečený, poznáme po vpichu špejlí

Makový mazanec
355
redakceTerka

Makový mazanec

Připravený mazanec potřeme bílkem a můžeme posypat

Sýrový mazanec
192
redakceTerka

Sýrový mazanec

Mouku prosejeme se solí do mísy. Uprostřed uděláme důlek a nasypeme do něj droždí, lžička cukru a zalijeme